Esok Kerja:Tips Elak Dimarah Bos Walau Kerja Tak Siap
o5 Oktober 2008 : 11.41 pagi: Salam semua. emmmm.....................Esok nak mula kerja. Malasnya nak mula balik, dah 9 hari cuti. Tak payah kisah pasal kerja. Esok mesti tak ada semangat. Kawan-kawan tolong bagi semangat kat aku supaya tak malas.

Tips Elak Dimarah Bos Walau Kerja Tak Siap

Ya, bagi kebanyakan orang, anda mungkin juga seperti saya suatu ketika dulu.. Dua cara.. Cara pertama, mengelak dari berjumpa dengan bos sepanjang hari due date itu sementara saya cuba menyiapkan kerja tersebut sepantas mungkin.. Cara kedua adalah jumpa bos, beri alasan dan terima sajalah kemarahannya itu..

Dan seperti yang anda dapat bayangkan, di akhir kedua-dua cara itu, memang saya tetap juga kena marah kan.. Bila kena marah, saya stress.. Bila stress, saya sakit.. Dan bila sakit, suami saya risau.. Hahahaha..

1 - Bos Juga Seperti Kita

Sebenarnya mudah saja.. Pertama, jangan anggap bos itu sesuatu yang menakutkan.. Sesuatu yang makan orang.. Sesuatu yang kerjanya hanyalah nak marah aje.. Sebaliknya, kita bayangkan bos adalah seseorang yang berhati perut, sama seperti kita..

2 - Mesti Ada Sedikit Hasil

Kedua, sediakan kerja yang perlu dihantar itu, walaupun ianya belum siap.. Jika separuh siap, maka print lah yang separuh itu.. Jika ada bahagian yang masih lagi kosong, print lah dalam keadaan yang kosong itu.. Tetapi janganlah pula sebenarnya anda memang tidak melakukan apa-apa pun ke atas kerja tersebut..

3 - Jumpa Sebelum Dicari

Ketiga, berjumpalah dengan bos anda sebelum dia mencari anda.. Beritahu dia bahawa anda sedang menyiapkan kerja yang dimintanya tetapi belum siap.. Berikan alasan anda - yang munasabah.. Seperti anda menunggu maklumat daripada orang lain, komputer anda dimasuki virus malam tadi hehehe.. dan apa juga seribu satu alasan yang logik.. Pastikan yang bos anda tidak tahu tentang komputer jika anda ingin beri alasan komputer rosak..

4 - Tunjukkan Apa Yang Ada

Keempat, tunjukkan hasil kerja anda yang separuh siap itu.. Bos akan percaya anda telah berusaha jika anda menunjukkan bukti kepadanya - walaupun tidak sempurna.. Berbanding jika anda hanya bercakap anda ada buat, tetapi tanpa bukti..

5 - Tempoh Baru

Kelima, minta tempoh baru untuk menyelesaikan kerja tersebut..

Dalam semua situasi yang berlaku ke atas saya, saya berjaya melepaskan diri dari kena marah setiap kali.. Dan kebiasaannya bos akan lebih percaya kepada saya dan mereka merasakan saya adalah seorang yang bertanggungjawab.. Malah, lebih dari sekali, bos akan memuji sikap saya dan memberitahu apa yang saya lakukan itu adalah tindakan terbaik.. Dan akhir sekali, saya akan mendapat lebih masa untuk menyiapkan kerja tersebut..

Tetapi awas, jangan ulang taktik ini kali kedua untuk kerja yang sama.. Dan pastikan juga anda ada sebab yang baik untuk tidak menyiapkan kerja tersebut..

Selamat mencuba!

Compare 40+ Hotel Sites Find the Best Deal, Book Online

Comments

Popular Posts