Thursday, November 20, 2008

Nak masukkan Iklan dalam Blog

Kawan-kawan, ada yang bertanya macamana nak masukkan iklan dalam blog. Mungkin ada yang masukkan iklan guna AdSense ( bagi guna blogspot platform ) tapi ramai takleh nak masukkan adsense sebab blog perlu dalam bahasa omputih. Tapi jangan takut, ada ad web yang sediakan iklan bagi penduduk kat Asia ni. Contohnya Nuffnang , Advertlets dan macam-macam lagi. Jadi tak kisah la kalau kita nak tulis dalam bahasa apa-apa. Kat bawah ni langkah-langkah nak masukkan iklan.

-Langkah pertama ( guna Nuffnang ), masuk laman web ini http://www.nuffnang.com/

-Pastu, daftar macam biasa.

-Log in dari email

-Jeng-jeng, siap akaun

-Buka dashboard blogspot kamu

-Ambil layout

-Klik add gadget

-Akan keluar pop up satu tetingkap - add a gadget

-Ambil HTML/JAVASCRIPT

-Masukkan title ( tak wajib )

-Masukkan HTML dari Nuffnang

Nak masukkan html tu, masuk Nuffnang, ambil add Ad akan keluar satu senarai HTML iklan ikut saiz, ambil mana saiz yang suka, contohnya



**thanks for Ieyja for follow me, tapi napa takleh nak baca blog eiyja????????????????